X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Surowa ryba to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2017 19:49
Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej.
Audio
  • Kilka sposobów na surową rybę (A nuż, widelec/ Trójka)
Do przygotowania gravlaxa potrzebny nam będzie ładny filet łososia. Dobra może być również mrożona ryba
Do przygotowania gravlaxa potrzebny nam będzie ładny filet łososia. Dobra może być również mrożona rybaFoto: kozumel via Foter.com / CC BY-ND

Karnawał to dobry czas, by spróbować różnych przystawek z rybą w roli w głównej. Ciekawą propozycją dla wielbicieli łososia może być ryba w wydaniu macerowanym, przez Skandynawów zwana gravlaxem. - Łosoś jest w tym wydaniu doskonały, bo jest leciutko podfermentowany, a jednocześnie cały czas świeży i surowy - przekonuje Michał Bonarowski.

Do takiej ryby można dodać sok z buraków czy sok z cytryny. W Ameryce Łacińskiej z surowych ryb przygotowuje się inną ciekawą potrawę - ceviche. Jej przygotowanie nie jest trudne, a w audycji zdradzamy jeden z przepisów.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Michał Bonarowski (amator kulinariów, znawca kiszonek)
Data emisji:
 12.01.2017
Godzina emisji:
11.15

sm/fbi