Surowa ryba to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2017 19:49
Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej.
Audio
  • Kilka sposobów na surową rybę (A nuż, widelec/ Trójka)
Do przygotowania gravlaxa potrzebny nam będzie ładny filet łososia. Dobra może być również mrożona ryba
Do przygotowania gravlaxa potrzebny nam będzie ładny filet łososia. Dobra może być również mrożona rybaFoto: kozumel via Foter.com / CC BY-ND

Karnawał to dobry czas, by spróbować różnych przystawek z rybą w roli w głównej. Ciekawą propozycją dla wielbicieli łososia może być ryba w wydaniu macerowanym, przez Skandynawów zwana gravlaxem. - Łosoś jest w tym wydaniu doskonały, bo jest leciutko podfermentowany, a jednocześnie cały czas świeży i surowy - przekonuje Michał Bonarowski.

Do takiej ryby można dodać sok z buraków czy sok z cytryny. W Ameryce Łacińskiej z surowych ryb przygotowuje się inną ciekawą potrawę - ceviche. Jej przygotowanie nie jest trudne, a w audycji zdradzamy jeden z przepisów.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Michał Bonarowski (amator kulinariów, znawca kiszonek)
Data emisji:
 12.01.2017
Godzina emisji:
11.15

sm/fbi