Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę
Brukselka szczególne walory smakowe zachowuje w czasie pieczeniaFoto: barbasia. via Foter.com / CC BY

Większość osób nie znosi tego warzywa ze względu na charakterystyczny goryczkowaty smak. W niektórych przypadkach jest lubiana i przyrządzana z wyjątkową pieczołowitością. Jak zatem polubić brukselkę i pamiętać o niej w czasie kuchennych rewolucji?

Posłuchaj

Prosty sposób na to, by polubić brukselkę (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Zielone małe kapustki mogą świetnie urozmaicić naszą zimową dietę. Dość powszechnie znanym problemem jest smak goryczy, który potęguje się przez długie gotowanie warzywa. Jest oczywiście na to sposób, który może znacznie odmienić nasz sposób myślenia o brukselce.

- Niepaloną kaszę gryczaną gotujemy w bulionie, by była bardziej aromatyczna i do tego podajemy brukselkę pieczoną z jabłkami, chili, cynamonem, polaną syropem kokosowym i posypaną prażonymi płatkami kokosowymi. To znakomita, mocno rozgrzewająca i pikantna propozycja - podpowiada Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka książek wegetariańskich.

W programie mówimy, jak przygotować marynatę i podajemy inne ciekawe propozycje dań z brukselką w roli głównej.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Magdalena Cielenga-Wiaterek (wegetarianka, autorka książek kucharskich)
Data emisji:
 2.02.2017
Godzina emisji:
11.10

sm/mp

Polecane