Przepis na owsiankę krok po kroku

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2017 18:12
O wyjątkowości danego dnia i dobrym humorze decyduje wiele czynników. Jednym z nich jest dobre i pożywne śniadanie, np. owsianka.
Audio
  • Maja Sobczak podaje przepis na pyszną owsiankę (A nuż, widelec/Trójka)
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasówFoto: Chris Hunkeler via Foter.com/CC BY-SA

W mroźne i chłodne dni dobrze pomyśleć o energetycznym i zdrowym śniadaniu. Maja Sobczak poleca, by rano przygotować pyszną owsiankę. Do dwóch lub trzech łyżek płatków owsianych dodajemy czubatą łyżkę szałwii hiszpańskiej, czyli popularnych nasion chia, po czym całość zalewamy niepełną szklanką wody.

Mieszankę zagotowujemy, a następnie odstawiamy. W międzyczasie na patelni rozpuszczmy pół łyżki masła klarowanego, na którym podsmażamy orzechy pekan lub włoskie czy inne, które lubimy, ze szczyptą soli wędzonej. Dodajemy również pieprz, kroimy dojrzałe awokado.

Do ciepłej owsianki dodajemy orzechy na maśle, awokado i aromatyczne przyprawy, a całość polewamy odrobiną sosu sojowego, zawierającego żywe kultury bakterii. - W wyjątkowo zimne dni można dodać plaster imbiru, który ma działanie rozgrzewające. Sam owies też nas rozgrzewa, działa w dobry sposób na mózg i układ nerwowy, który uspokaja - opowiada Maja Sobczak.

Do owsianki można również dodać miód i konfitury. W programie podpowiadamy, jak jeszcze można urozmaicić tradycyjną owsiankę i uczynić z niej jeden z najlepszych posiłków dnia.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Maja Sobczak (terapeutka, psycholog, zajmująca się wpływem jedzenia na organizm)
Data emisji:
 9.02.2017
Godzina emisji:
11.12

sm/mk

Czytaj także

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2016 14:34
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Francuskie słodkości według Alaina Ducasse'a

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2016 13:58
Alain Ducase to francuski szef kuchni, uważany za najlepszego na świecie. Jego restauracja w Monte Carlo jako pierwsza uzyskała trzy gwiazdki Michelin.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Delikatna i z charakterem. Kuchnia włoska bez tajemnic

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 22:30
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia.
rozwiń zwiń