X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na owsiankę krok po kroku

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2017 18:12
O wyjątkowości danego dnia i dobrym humorze decyduje wiele czynników. Jednym z nich jest dobre i pożywne śniadanie, np. owsianka.
Audio
  • Maja Sobczak podaje przepis na pyszną owsiankę (A nuż, widelec/Trójka)
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasówFoto: Chris Hunkeler via Foter.com/CC BY-SA

W mroźne i chłodne dni dobrze pomyśleć o energetycznym i zdrowym śniadaniu. Maja Sobczak poleca, by rano przygotować pyszną owsiankę. Do dwóch lub trzech łyżek płatków owsianych dodajemy czubatą łyżkę szałwii hiszpańskiej, czyli popularnych nasion chia, po czym całość zalewamy niepełną szklanką wody.

Mieszankę zagotowujemy, a następnie odstawiamy. W międzyczasie na patelni rozpuszczmy pół łyżki masła klarowanego, na którym podsmażamy orzechy pekan lub włoskie czy inne, które lubimy, ze szczyptą soli wędzonej. Dodajemy również pieprz, kroimy dojrzałe awokado.

Do ciepłej owsianki dodajemy orzechy na maśle, awokado i aromatyczne przyprawy, a całość polewamy odrobiną sosu sojowego, zawierającego żywe kultury bakterii. - W wyjątkowo zimne dni można dodać plaster imbiru, który ma działanie rozgrzewające. Sam owies też nas rozgrzewa, działa w dobry sposób na mózg i układ nerwowy, który uspokaja - opowiada Maja Sobczak.

Do owsianki można również dodać miód i konfitury. W programie podpowiadamy, jak jeszcze można urozmaicić tradycyjną owsiankę i uczynić z niej jeden z najlepszych posiłków dnia.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Maja Sobczak (terapeutka, psycholog, zajmująca się wpływem jedzenia na organizm)
Data emisji:
 9.02.2017
Godzina emisji:
11.12

sm/mk

Czytaj także

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2016 14:34
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Francuskie słodkości według Alaina Ducasse'a

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2016 13:58
Alain Ducase to francuski szef kuchni, uważany za najlepszego na świecie. Jego restauracja w Monte Carlo jako pierwsza uzyskała trzy gwiazdki Michelin.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Delikatna i z charakterem. Kuchnia włoska bez tajemnic

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 22:30
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia.
rozwiń zwiń