Domowy sposób na homara - smacznie i tanio

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Domowy sposób na homara - smacznie i tanio
Homar uchodzi za danie wyższych sfer. Okazuje się, że nie do końca słusznie... Foto: Pixabay/ksbaeg

- Do niedawna obchodziłam akwaria z homarami szerokim łukiem, bo nie wiedziałam, co z homarem zrobić. A okazuje się, że przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste - mówiła w swojej audycji Katarzyna Pruchnicka.

Posłuchaj

Domowy sposób na homara - smacznie i tanio (A nuż, widelec/ Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Homar ma bardzo charakterystyczny, nieco słodkawy smak. - To ciekawe w smaku mięso, a do tego homar kojarzy się z jedzeniem luksusowym. Tymczasem jego początki były trudne i raczej było to jedzenie ubogich. W USA był podawany nawet w zakładach karnych - opowiada kucharz Grzegorz Łapanowski.

Jak przyrządzić mięso? Surowego homara trzeba wrzucić do wrzątku i gotować około 5 - 10 min. Następnie można go podawać na zimno, ale nie tylko. Konkretne przepisy znaleźć można w nagraniu audycji, w której tłumaczyliśmy też, jakie części homara należy jeść i w jaki sposób.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
26.04.2017
Godzina emisji:
11.14

ei

Polecane