Domowy sposób na homara - smacznie i tanio

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2017 15:20
- Do niedawna obchodziłam akwaria z homarami szerokim łukiem, bo nie wiedziałam, co z homarem zrobić. A okazuje się, że przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste - mówiła w swojej audycji Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Domowy sposób na homara - smacznie i tanio (A nuż, widelec/ Trójka)
Homar uchodzi za danie wyższych sfer. Okazuje się, że nie do końca słusznie...
Homar uchodzi za danie wyższych sfer. Okazuje się, że nie do końca słusznie... Foto: Pixabay/ksbaeg

Homar ma bardzo charakterystyczny, nieco słodkawy smak. - To ciekawe w smaku mięso, a do tego homar kojarzy się z jedzeniem luksusowym. Tymczasem jego początki były trudne i raczej było to jedzenie ubogich. W USA był podawany nawet w zakładach karnych - opowiada kucharz Grzegorz Łapanowski.

Jak przyrządzić mięso? Surowego homara trzeba wrzucić do wrzątku i gotować około 5 - 10 min. Następnie można go podawać na zimno, ale nie tylko. Konkretne przepisy znaleźć można w nagraniu audycji, w której tłumaczyliśmy też, jakie części homara należy jeść i w jaki sposób.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
26.04.2017
Godzina emisji:
11.14

ei

Czytaj także

Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2017 17:45
Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Brukiew wraca do łask szefów kuchni

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2017 19:12
Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły.
rozwiń zwiń