W oczekiwaniu na ciepło, słońce i nowalijki

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2017 17:26
- Propozycje dań z nowalijkami to lekka jajecznica, świeży twarożek, chłodnik z różnego rodzaju nabiałem. To prosta kuchnia i taka, za którą wielu z nas tęskni - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski.
Audio
  • Co można zrobić z nowalijek? (A nuż widelec/ Trójka)
Pierwsze nowalijki dają możliwość przygotowania smacznej jajecznicy bądź lekkiej sałatki wiosennej
Pierwsze nowalijki dają możliwość przygotowania smacznej jajecznicy bądź lekkiej sałatki wiosennejFoto: Ann Stryzhekin/Shutterstock

W oczekiwaniu na soczyste i pełne smaku warzywa zaczęły się pojawiać pierwsze nowalijki. W tym odcinku gość Trójki radzi, co możemy z nich przygotować i jak wybierać te najlepsze.

- Te najmłodsze rośliny pędzi się, by po prostu szybciej rosły, więc warto chwilę poczekać i kupić nowalijki od zaufanych rolników. Wtedy możemy coś przygotować z młodych sałat i rzodkiewki, koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bo na dużo więcej nie ma co liczyć - wymienia znawca kuchni, Grzegorz Łapanowski.

O sekretach dobrego gotowania z nowalijkami w roli głównej mówimy w dołączonym do artykułu nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Grzegorz Łapanowski (szef kuchni, autor radiowych i telewizyjnych programów kulinarnych)
Data emisji:
10.05.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/fbi

Czytaj także

Kremowe z chrupiącą skórką. Przepis na frytki idealne

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2017 16:45
Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Topinambur - warzywo dobre do wszystkiego

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2017 16:49
Nadaje się do wszystkiego: potraw pieczonych, sałatek, zup, deserów i dodatków do dań głównych. Kto jeszcze nie słyszał o topinamburze, powinien się nim poznać i go polubić.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Brukiew wraca do łask szefów kuchni

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2017 19:12
Po świętach zachęcamy do spróbowania lżejszych potraw, np. tych z mniej popularnych warzyw korzeniowych. Pasternak czy brukiew powoli i nieśmiało wracają na nasze stoły.
rozwiń zwiń