Pyszny i sycący. Przepis na najlepszy zielony koktajl

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2017 17:26
- W dzisiejszych czasach, gdy ciągle się gdzieś spieszymy, robienie zielonych koktajli z tego, co mamy pod ręką, powinno wejść w nasz nawyk. To trwa trzy minuty - mówi specjalistka od zdrowego odżywiania, Beata Sokołowska.
Audio
  • Przepis na zielony koktajl (A nuż, widelec/ Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Teri Virbickis/Shutterstock.com

Coraz większą sympatią cieszą się koktajle owocowo-warzywne. Te mleczne z dodatkiem owoców sezonów zostały wyparte na rzecz bardziej odświeżających i nie zawsze intuicyjnych połączeń smaków. Klasycznie łączy się truskawki, jabłka, wyciskane soki z cytrusów czy marchwi z takimi dodatkami jak seler naciowy, brokuły, buraki, szpinak czy natka pietruszki.

Znakomity przepis na zielony koktajl podaje nam specjalistka od zdrowego odżywania i promotorka odkwaszania organizmu, Beata Sokołowska. - Za bazę może nam posłużyć dowolna zielenina, czyli zielone liście np. roszponki, szpinaku, jarmużu, a do tego banan, kawałek mango i dwie łyżki gęstego mleka kokosowego. Całość możemy dosłodzić łyżeczką miodu, dosypać siemię lniane - opowiada.

O innych sycących dodatkach do koktajlu mówimy w nagraniu audcyji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Beata Sokołowska (specjalistka od zdrowej diety, promotorka alkalicznego stylu życia i odkwaszania organizmu, autorka książek o zdrowym odżywianiu)
Data emisji:
18.05.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/fbi

 

Czytaj także

Jak smacznie przyrządzić kaszę jaglaną?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2016 14:34
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale nie każdemu odpowiada jej zapach i smak. Na szczęście jest sposób, żeby zminimalizować jej naturalną goryczkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Właśnie za to lubimy blogi kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2017 12:00
- Blog jest serialem. Przyzwyczajamy się do autorów, to pewien rodzaj przywiązania czy przyjaźni - mówi o blogach kulinarnych dziennikarka i pisarka Agnieszka Drotkiewicz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W oparach małej czarnej i niezastąpionej

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2017 17:58
Nie wszyscy o tym wiemy, a mamy niebywałe szczęście wynikające z faktu, że żyjemy w trzeciej fali kawy.
rozwiń zwiń