Szparagi i jajko. Stworzone, by jeść je razem

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 11:00
- Szparagi pasują do wszystkiego - mówi kucharz Piotr Kucharski. Dodaje, że najsmaczniejsze są w połączeniu z jajkami. I to w każdej postaci.
Audio
  • Kulinarne sposoby na szparagi. Jajko i szparag - połączenie doskonałe (A nuż, widelec/Trójka)
Warto teraz korzystać ze szparagów, ponieważ sezon na nie jest krótki
Warto teraz korzystać ze szparagów, ponieważ sezon na nie jest krótkiFoto: Pixabay/HolgersFotografie

Co proponuje suchaczom? - Gotuję jajko na twardo, siekam je i podgrzewam w rondelku z odrobiną śmietany kremówki i ziół. Najlepszy będzie świeży koperek lub posiekana natka pietruszki, ewentualnie czosnek niedźwiedzi. Wszystko podgrzewam tak, żeby żółtko się rozpadło. I polewam tym podsmażone na patelni szparagi - wyjaśnia gość Trójki.

W audycji Katarzyna Pruchnicka dzieli się innymi szparagowymi pomysłami, m.in. na sałatkę ze szparagów i truskawek z dodatkiem octu balsamicznego. Więcej o szparagach w dołączonym nagraniu. Zapraszamy do wysłuchania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Piotr Kucharski (kucharz, piekarz)
Data emisji:
1.06.2017
Godzina emisji:
11.14

czaj/mk

Czytaj także

Szparagi, czyli zieleń wraca do kuchni!

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2016 14:13
Na straganach zaczyna się coraz bardziej zielenić, a z ziemi wychylają się już pierwsze zielone szparagi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Krótki sezon na szparagi. Jak go wykorzystać?

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2016 15:20
W "A nuż, widelec" namawiamy do jedzenia szparagów i podajemy kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2017 18:35
Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim.
rozwiń zwiń