X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 15:21
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
Audio
  • Kiszonki i sałatki, czyli lato zamknięte w słoikach (A nuż, widelec/Trójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay/jarmoluk/dom. publiczna

Marco Ghia dzieli się w audycji przepisem na marynowane warzywa i zwraca przy tym uwagę na sposób przygotowania takich przetworów.

- Tajemnica kryje się w temperaturze, w jakiej je przygotowujemy. Warzywa takie jak pomidorki, papryka, fasolka szparagowa czy por nie są wtedy rozgotowane, wystarczy im temperatura ok. 82 stopni. Taką temperaturę trzeba utrzymać przeć dwie godziny - radzi kucharz. Efekt powinien zachwycić każdego - warzywa pozostają chrupiące.

O szczegółach mówimy w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego materiału.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
5.07.2017
Godzina emisji:
11.12

fbi/mk

Czytaj także

Keczup truskawkowy i inne przetwory

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2016 17:35
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Domowy przepis na najlepszy keczup

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2017 17:09
Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 15:51
Główna zasada robienia tego aromatycznego sosu brzmi: zielone, orzechy i oliwa. O tym, jakie zaskakujące składniki można wykorzystać do pesto, opowiadał nam Piotr Kucharski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pyszne słodkości… (prawie) bez kalorii!

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2017 11:58
Latem nasza kuchnia staje się zdrowsza. To dobry czas, by spróbować uporać się z nadmierną ilością tłuszczu i cukru w diecie.
rozwiń zwiń