Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 15:21
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
Audio
  • Kiszonki i sałatki, czyli lato zamknięte w słoikach (A nuż, widelec/Trójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Pixabay/jarmoluk/dom. publiczna

Marco Ghia dzieli się w audycji przepisem na marynowane warzywa i zwraca przy tym uwagę na sposób przygotowania takich przetworów.

- Tajemnica kryje się w temperaturze, w jakiej je przygotowujemy. Warzywa takie jak pomidorki, papryka, fasolka szparagowa czy por nie są wtedy rozgotowane, wystarczy im temperatura ok. 82 stopni. Taką temperaturę trzeba utrzymać przeć dwie godziny - radzi kucharz. Efekt powinien zachwycić każdego - warzywa pozostają chrupiące.

O szczegółach mówimy w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego materiału.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
5.07.2017
Godzina emisji:
11.12

fbi/mk

Czytaj także

Keczup truskawkowy i inne przetwory

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2016 17:35
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Domowy przepis na najlepszy keczup

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2017 17:09
Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 15:51
Główna zasada robienia tego aromatycznego sosu brzmi: zielone, orzechy i oliwa. O tym, jakie zaskakujące składniki można wykorzystać do pesto, opowiadał nam Piotr Kucharski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pyszne słodkości… (prawie) bez kalorii!

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2017 11:58
Latem nasza kuchnia staje się zdrowsza. To dobry czas, by spróbować uporać się z nadmierną ilością tłuszczu i cukru w diecie.
rozwiń zwiń