Truskawkowe przetwory czas zacząć

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Truskawkowe przetwory czas zacząć
Do przygotowania marmolady truskawkowej przyda się też pektynaFoto: shutterstock.com/ hlphoto

Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę.

Posłuchaj

Truskawkowe przetwory czas zacząć (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Najlepsze na przetwory są truskawki z gatunku marmolada. Potrzebujemy 5 kg owoców i 250 g cukru - najlepiej trzcinowego. Kucharz zwraca uwagę na temperaturę wody, w jakiej myjemy owoce, i sposób, w jaki je czyścimy. To również wpływa na smak.

Dlaczego należy pamiętać o tym, by do mieszania słodkich dżemów używać wyłącznie drewnianej łyżki? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marco Ghia (włoski kucharz)
Data emisji:
12.07.2017
Godzina emisji:
11.09

czaj/mk

Polecane