Truskawkowe przetwory czas zacząć

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 12:00
Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę.
Audio
  • Truskawkowe przetwory czas zacząć (A nuż, widelec/Trójka)
Do przygotowania marmolady truskawkowej przyda się też pektyna
Do przygotowania marmolady truskawkowej przyda się też pektynaFoto: shutterstock.com/ hlphoto

Najlepsze na przetwory są truskawki z gatunku marmolada. Potrzebujemy 5 kg owoców i 250 g cukru - najlepiej trzcinowego. Kucharz zwraca uwagę na temperaturę wody, w jakiej myjemy owoce, i sposób, w jaki je czyścimy. To również wpływa na smak.

Dlaczego należy pamiętać o tym, by do mieszania słodkich dżemów używać wyłącznie drewnianej łyżki? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marco Ghia (włoski kucharz)
Data emisji:
12.07.2017
Godzina emisji:
11.09

czaj/mk

Czytaj także

Keczup truskawkowy i inne przetwory

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2016 17:35
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Domowy przepis na najlepszy keczup

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2017 17:09
Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 15:51
Główna zasada robienia tego aromatycznego sosu brzmi: zielone, orzechy i oliwa. O tym, jakie zaskakujące składniki można wykorzystać do pesto, opowiadał nam Piotr Kucharski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pyszne słodkości… (prawie) bez kalorii!

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2017 11:58
Latem nasza kuchnia staje się zdrowsza. To dobry czas, by spróbować uporać się z nadmierną ilością tłuszczu i cukru w diecie.
rozwiń zwiń