Owocowy chutney, czyli o nieoczywistych przetworach

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2017 18:17
Wakacje to dobry czas na robienie przetworów owocowych. Dżemy i marmolady to klasyki gatunku, jednak chutney to już nieoczywisty przysmak, który warto poznać.
Audio
  • Jak przygotować chutney owocowy? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay/lic. CC0 Public Domain

Autorka bloga ChilliBite poleca zrobienie chutneya z agrestu i suszonych moreli. Oprócz owoców będą nam potrzebne również czosnek, imbir i czerwona cebula. Wskazanymi przyprawami w tym wypadku będą płatki chili, biała gorczyca, ocet z białego wina i sól (niewiele, do smaku). Jak przygotować całość? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania!

W audycji mówimy również o tym, że ciekawym sposobem na utrwalenie smaków lata jest suszenie owoców domowym sposobem. - Najlepiej kupić suszarkę do owoców, która nie jest droga i pozwoli na to, by m.in. morele zachowały giętkość. Można to zrobić również w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nagrzanym do 90-100 stopni. Ja przechowuję morele w woreczku strunowym w zamrażarce, bo nie chcę ich niczym konserwować, a inaczej mogłyby spleśnieć - mówi Kasia Marciniewicz.

O nieoczywistych przepisach na przetwory z owocami więcej mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Kasia Marciniewicz (autorka bloga ChilliBite i książki "W słoiku")
Data emisji:
26.07.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/czaj

Czytaj także

Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 15:21
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Truskawkowe przetwory czas zacząć

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 12:00
Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę.
rozwiń zwiń