Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo!

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2017 00:30
Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata.
Audio
  • Kilka sposobów na zielone pomidory (A nuż widelec/Trójka)
Pomidory dają wiele możliwości: można z nich zrobić przeciery, chutneye i sosy. Warto przy okazji pokusić się o te z zieloną skórką, które mają bardzo szlachetny smak i mogą wprowadzić odżywczą odmianę do naszej diety
Pomidory dają wiele możliwości: można z nich zrobić przeciery, chutneye i sosy. Warto przy okazji pokusić się o te z zieloną skórką, które mają bardzo szlachetny smak i mogą wprowadzić odżywczą odmianę do naszej dietyFoto: Iryna Melnyk/ Shutterstock

Wydawnictwo: Publicat Wydawnictwo Publicat

Znakomitym rozwiązaniem będą dobre pomidory gruntowe, które świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przetworach. Katarzyna Marciniewicz poleca zrobić chutney z zielonych pomidorów, czerwonej cebuli i twardych gruszek.

– Kroimy wszystkie warzywa w grubą kostkę. Z pomidorów koniecznie trzeba najpierw zdjąć skórkę, potem wsypać do garnka i dodać pozostałe składniki: czerwoną cebulę, gruszki, brązowy cukier, chili, sól, świeży, starty imbir, całe ziarna gorczycy. Gdy soki puszczą, wszystko jest gotowe. Taki chutney cudownie smakuje na grzance z kozim twarożkiem czy z mięsem lub pasztetem – mówi autorka bloga ChilliBite.pl.

O tym, jak przygotować dżem z zielonych pomidorów, mówimy więcej w audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Katarzyna Marciniewicz (autorka bloga ChilliBite.pl i książki "W słoiku. Przetwory przez cały rok")
Data emisji: 12.09.2017
Godzina emisji:
11.17

sm/mk

Czytaj także

Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 15:21
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Truskawkowe przetwory czas zacząć

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 12:00
Truskawki powoli się kończą, warto więc już teraz zaopatrzyć się na zimę w truskawkowe słoiczki. Włoski kucharz Marco Ghia zdradza słuchaczom Trójki przepis na pyszną marmoladę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owocowy chutney, czyli o nieoczywistych przetworach

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2017 18:17
Wakacje to dobry czas na robienie przetworów owocowych. Dżemy i marmolady to klasyki gatunku, jednak chutney to już nieoczywisty przysmak, który warto poznać.
rozwiń zwiń