X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 14:30
Nowozelandzka kuchnia to prawdziwy miks kultur i smaków. Jest tam sporo wpływów brytyjskich, są składniki z Azji, Europy, są też potrawy oparte na miejscowych produktach. Jest też on – chyba najbardziej charakterystyczny tamtejszy deser – Pavlova.
Audio
  • Pavlova. Pyszny deser z Nowej Zelandii (A nuż, widelec/Trójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Elena Veselova/shutterstock.com

Tort Pavlova został stworzony w latach 20-tych XX wieku na cześć rosyjskiej tancerki i to od jej nazwiska pochodzi jego nazwa. Jest wiele sposobów przyrządzania i podawania tego deseru, ale w każdej postaci ma on jedną, charakterystyczną cechę: przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. – Nie ma chyba jednego, uniwersalnego przepisu na Pavlovą. Podstawą jest dobrze zrobiona beza. Robiąc ją należy uważać, aby nie przebić białek. Ważna jest także kolejność dodawania składników – mówi Ula Stępniak z pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Wszystkich słuchaczy, którzy chcieliby sprawdzić swoje umiejętności i przygotować Pavlovą, zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. Smacznego!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Ula Stępniak (pracownia cukiernicza Słodki Muffin)
Data emisji: 11.10.2017 
Godzina emisji: 
11.16

ml/ab

Czytaj także

Dodawanie smaku. Domowe mieszanki warzyw i przypraw

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2017 16:00
Nadeszła jesień. Warto więc skorzystać z warzyw, w które ta pora roku obfituje, i przygotować z ich pomocą zestaw przypraw na całą zimę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Brukiew czy ziemniaki? Wspaniałe przepisy na zapiekankę

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2017 14:40
– Brukiew pojawia się od kilku lat w dobrych warzywniakach i na targach. To zdrowe warzywo. Interesują się już nim najlepsi szefowie kuchni – zachwalała Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń