Smaki bardzo dobrze skatalogowane. "Leksykon smaków" Nikki Segnit

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 13:30
Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim.
Audio
  • Smaki bardzo dobrze skatalogowane. "Leksykon smaków" Nikki Segnit (A nuż, widelec)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: In Green/shutterstock.com

– Ta książka jest jak encyklopedia. Smaki są ułożone alfabetycznie i opisane niezwykle zachwycająco. Na przykład porzeczki z czekoladą są tu opisane jako "połączenie mroczne i ciężkie jak fińska poezja gotycka" – mówi Katarzyna Pruchnicka. Wtóruje jej Małgorzata Minta. – Nikki lubi gotować, ale wcześniej robiła to zawsze według przepisów. Jest bardzo kreatywna i "Leksykon smaków" ma pomóc właśnie takim osobom jak ona – takim, którzy chcą poeksperymentować – zauważa dziennikarka.

Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 18.10.2017 
Godzina emisji: 
11.16

ml/ab

Czytaj także

Czy ostry to smak?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 09:06
Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pachnące i rozgrzewające napary na jesień

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 12:00
Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary.
rozwiń zwiń