X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Smaki bardzo dobrze skatalogowane. "Leksykon smaków" Nikki Segnit

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 13:30
Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim.
Audio
  • Smaki bardzo dobrze skatalogowane. "Leksykon smaków" Nikki Segnit (A nuż, widelec)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: In Green/shutterstock.com

– Ta książka jest jak encyklopedia. Smaki są ułożone alfabetycznie i opisane niezwykle zachwycająco. Na przykład porzeczki z czekoladą są tu opisane jako "połączenie mroczne i ciężkie jak fińska poezja gotycka" – mówi Katarzyna Pruchnicka. Wtóruje jej Małgorzata Minta. – Nikki lubi gotować, ale wcześniej robiła to zawsze według przepisów. Jest bardzo kreatywna i "Leksykon smaków" ma pomóc właśnie takim osobom jak ona – takim, którzy chcą poeksperymentować – zauważa dziennikarka.

Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 18.10.2017 
Godzina emisji: 
11.16

ml/ab

Czytaj także

Czy ostry to smak?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 09:06
Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pachnące i rozgrzewające napary na jesień

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 12:00
Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary.
rozwiń zwiń