Sztufada. Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 12:00
– W jednej z ostatnich audycji opowiadałam o tym, że budyń w dawnej kuchni polskiej nie był deserem, a pełnoprawnym daniem. Dziś pomówimy o innym, nieco zapomnianym daniu: o sztufadzie – mówi Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu (A nuż, widelec/Trójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Anna Hoychuk/Shutterstock.com

gotowanie garnek ziemniaki 1200.jpg
Klasyczne polskie smaki na nowo

– Sztufady nie spotyka się już zbyt często, ale to chyba dlatego, że wołowina, z której się ją robi, nie jest już tak popularna jak kiedyś. Charakterystyczną cechą tej pieczeni jest to, że nadziewamy ją długimi paskami słoniny. Mogę polecić to danie każdemu, kto chce pierwszy raz zrobić pieczeń wołową. Nie ma możliwości, żeby coś się nie udało – opowiada Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania audycji, z którego można się dowiedzieć, jak omawiany klasyczny przepis może urozmaicić nasze współczesne stoły.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 22.11.2017 
Godzina emisji: 
11.15

ml/ab

Czytaj także

Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2017 17:45
Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2017 15:21
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
rozwiń zwiń