Najlepsza ryba na święta to...

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2017 13:00
– Wszystko zależy od naszego smaku, gustu i tego, jakie danie chcemy przyrządzić – mówi Joanna Ornoch. Jak dodaje, ważny jest nie tylko gatunek ryby, ale także to, skąd ona pochodzi.
Audio
  • Jak wybrać najlepszą rybę na święta (A nuż, widelec/Trójka)
Czym powinniśmy się kierować, wybierając rybę w sklepie?
Czym powinniśmy się kierować, wybierając rybę w sklepie?Foto: Victoria Kurylo /Shutterstoc

ryba gotowanie 1200.jpg
Jak gruba powinna być "pierzynka z soli" do ryby?

– Ryb mamy do wyboru bardzo wiele, a warto wiedzieć co się je. My przed świętami zachęcamy, żeby kupować ryby ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które pozwalają zachować ryby w morzach i oceanach dla nas i przyszłych pokoleń – podkreśla rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej z pozarządowej organizacji MSC, działającej na rzecz polepszenia stanu ekosystemów morskich.

O czym mówi znak MSC, którym są opatrywane ryby poławiane zgodnie ze standardami tej organizacji? Czy są różnice w cenie między rybami z połowów certyfikowanych a rybami poławianymi w inny sposób? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

śledzie 1200 free
Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Ornoch (organizacja MSC)
Data emisji: 19.12.2017 
Godzina emisji: 
11.16

gs/iwo


Czytaj także

Jesienią jedzmy czekoladę. Dla zdrowia, oczywiście!

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2017 16:00
Końcówka jesieni to taka pora roku, że stajemy się poddenerwowani i nieco przygaszeni. Najlepszym lekarstwem na to jest magnez. Gdzie go szukać? Najlepiej w czekoladzie!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podpowiadamy, jak ekspresowo upiec pierniki

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 20:00
Dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka podaje naszym słuchaczom przepis na pierniki dla spóźnialskich. Przygotowane według tej receptury świąteczne ciastka są gotowe w 24 godziny i nie muszą leżakować.
rozwiń zwiń