Ciekawy pomysł na twaróg

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2018 12:14
Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia.
Audio
  • Ciekawy pomysł na twaróg (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Sunlike/shutterstock.com

– Odkryłem cudowne suszone twarogi. Robiony jest w ten sposób, że po wygnieceniu klinka solą go na maksa, robią z niego bałwanka i zasypują go w soli na godzinę czy dwie i otrzymują taki ponad kilogramowy klinek twarogu. Następnie go ocierają z tej soli, i osuszają ściereczką, a następnie wkładają go do lnianego woreczka. Wywiesza się go na zewnątrz domu i po trzech, czterech miesiącach powstaje coś niezwykłego – wyjaśnił Gieno Mientkiewicz.

Jak smakuje taki ser? Do czego można go wykorzystać? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (kucharz, znawca polskich serów zagrodowych)
Data emisji: 24.01.2018
Godzina emisji: 11.15

kk/ml

Czytaj także

Twaróg odkryty na nowo

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2018 12:18
Wydaje się, że o twarogu wiemy już wszystko, tymczasem wciąż kryje on w sobie wiele smakowych niespodzienek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sposób na brokuły

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2018 12:45
Jak "przemycić" do dania składnik, którego nie lubią nasze dzieci, a jest wskazane, by go jadły? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przekonać się do trudnych smaków?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2018 12:08
– Podstawowy sposób, by się przekonać do czegoś, co nam nie bardzo smakuje, to połączyć to z czymś, co lubimy – podpowiada Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń