X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Cwibak to taki przedwojenny keks, tylko lepszy"

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2018 16:53
– Cwibak zachwyca teksturą i tym, że zachowuje bardzo długo świeżość. Pomimo tego, że to biszkopt, to pod wpływem bakalii jest cały czas tak fajnie wilgotny – mówiła w Trójce Monika Śmigielska, miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej.
Audio
  • Jak przyrządzić cwibak? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: S_Photo/Shutterstock

Według jej słów, cwibak to ciasto, które można porównać do współczesnego keksu.  Śmiem jednak twierdzić, że jest o wiele smaczniejsze  podkreślała Monika Śmigielska.

Przygotowując cwibak, należy wziąć 5 jaj, odważyć tyle mąki, ile ważą 4 jaja oraz tyle samo cukru (ok. 250 g). Białka z czterech jaj ubijamy na sztywną pianę, z cukru i żółtek ukręcamy kogel-mogel, do którego dodajemy jedno całe jajo i mąkę. Masę łączymy z ubitymi białkami i bakaliami w dowolnej ilości. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach, a po upieczeniu polewamy lukrem.

Czym od dzisjeszych bakalii różniły się te używane przed wojną? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej)
Data emisji: 27.02.2018
Godzina emisji: 11.15

pg/kw

Czytaj także

Jak zastawić stół podczas karnawałowego przyjęcia?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 14:24
Karnawał powoli dobiega końca, jednak jest jeszcze szansa, aby zorganizować przyjęcie. Czym wówczas podjąć gości? Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha zdradzają ciekawe pomysły. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jaki powinien być idealny pączek?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 07:30
Tłusty czwartek to zdecydowanie dzień pączków. Co zrobić, aby nie stać w kolejkach do cukierni? Katarzyna Pruchnicka i jej gość zdradzają kilka sprawdzonych przepisów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 13:55
Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. 
rozwiń zwiń