"Cwibak to taki przedwojenny keks, tylko lepszy"

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2018 16:53
– Cwibak zachwyca teksturą i tym, że zachowuje bardzo długo świeżość. Pomimo tego, że to biszkopt, to pod wpływem bakalii jest cały czas tak fajnie wilgotny – mówiła w Trójce Monika Śmigielska, miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej.
Audio
  • Jak przyrządzić cwibak? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: S_Photo/Shutterstock

Według jej słów, cwibak to ciasto, które można porównać do współczesnego keksu.  Śmiem jednak twierdzić, że jest o wiele smaczniejsze  podkreślała Monika Śmigielska.

Przygotowując cwibak, należy wziąć 5 jaj, odważyć tyle mąki, ile ważą 4 jaja oraz tyle samo cukru (ok. 250 g). Białka z czterech jaj ubijamy na sztywną pianę, z cukru i żółtek ukręcamy kogel-mogel, do którego dodajemy jedno całe jajo i mąkę. Masę łączymy z ubitymi białkami i bakaliami w dowolnej ilości. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach, a po upieczeniu polewamy lukrem.

Czym od dzisjeszych bakalii różniły się te używane przed wojną? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (miłośniczka polskiej kuchni międzywojennej)
Data emisji: 27.02.2018
Godzina emisji: 11.15

pg/kw

Czytaj także

Jak zastawić stół podczas karnawałowego przyjęcia?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 14:24
Karnawał powoli dobiega końca, jednak jest jeszcze szansa, aby zorganizować przyjęcie. Czym wówczas podjąć gości? Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha zdradzają ciekawe pomysły. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jaki powinien być idealny pączek?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 07:30
Tłusty czwartek to zdecydowanie dzień pączków. Co zrobić, aby nie stać w kolejkach do cukierni? Katarzyna Pruchnicka i jej gość zdradzają kilka sprawdzonych przepisów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 13:55
Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. 
rozwiń zwiń