Jak smakuje kuchnia staropolska?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Jak smakuje kuchnia staropolska?
Na staropolskich stołach królowały rybyFoto: Zheltyshev/shutterstock.com

– Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Posłuchaj

Smak i historia kuchni staropolskiej (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

W ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 i we współpracy z siecią europejskich rezydencji królewskich ARRE Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizuje projekt "Miejsce przy królewskim stole" ("A Place at the Royal Table").

Jak wyjaśniła Paulina Szulist-Płuciniczak, m.in. poprzez warsztaty kulinarne muzeum chce upowszechniać wiedzę o kulturze staropolskiej, w szczególności o kuchni historycznej i obyczajach związanych z kulturą stołu, rozumieniu smaku oraz kształtowaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego na tle europejskiej tradycji.

Czym charakteryzuje się polska kuchnia dawna? Co jadano na polskich dworach? Jaki wpływ na menu miała religia? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Pauliną Szulist-Płuciniczak.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Paulina Szulist-Płuciniczak (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)
Data emisji: 21.03.2018
Godzina emisji: 11.16

kk/kw

Polecane