Pokrzywa, czyli niedoceniana królowa wiosennej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2018 12:00
Nadeszła długo oczekiwana wiosna, dzięki czemu na naszych talerzach w końcu pojawiają się nowalijki. Jednakże, wraz z nadejściem tej pory roku, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na świeże warzywa i owoce.
Audio
  • Dlaczego warto jeść pokrzywę? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: minadezhda/Shutterstock.com

– Pokrzywa jest jedną z moich ulubionych roślin, nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale przede wszystkim smakowe. Dzięki niezwykle orzechowemu aromatowi nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań – opowiada Filip Malinowski z Fundacji Zdrowego Życia.

Jakie jeszcze niepozorne rośliny mogą wzbogacić nasze posiłki? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Filip Malinowski (Fundacja Zdrowego Życia)
Data emisji: 5.04.2018
Godzina emisji: 11.18

ml/gs

Czytaj także

Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 13:55
Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakuje kuchnia staropolska?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 14:54
– Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
rozwiń zwiń