Jak przyrządzać szparagi?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 11:45
Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. 
Audio
  • Co oznacza wiosna w kuchni? Szparagi! (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/stockcreations

pokrzywa 1200.jpg
Pokrzywa, czyli niedoceniana królowa wiosennej kuchni

– W przeciwieństwie do białych, zielone szparagi są "łatwiejsze w obsłudze". Ich nie trzeba obierać. Wystarczy odciąć kawałek u dołu i można już jeść. Nie trzeba ich gotować. Ja je dusze na patelni, są wtedy o wiele lepsze. Nie mają rozwodnionego smaku – podkreśla kucharz Piotr Kucharski. 

Jak sprawdzać szparagi, aby mieć pewność, że są świeże? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Piotr Kucharski (kucharz)
Data emisji: 9.05.2018
Godzina emisji: 11.19

kw/mk

Czytaj także

Jak najlepiej odbudować organizm po zimie?

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2018 11:30
Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakują czarne pierogi?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2018 11:40
Czarne, delikatne pierogi z farszem z sandacza to pozycja z menu ukraińskiej restauracji Kanapa. Szef kuchni tego lokalu zdradził przepis na to nietypowe danie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto pić koktajle?

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2018 11:40
– To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. 
rozwiń zwiń