X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gieno Mientkiewicz o polskich serach. Których warto spróbować?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 12:00
– Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. 
Audio
  • Gieno Mientkiewicz o zmieniającym się rynku serów w Polsce ( A nuż, widelec/Trójka)
Jak zrobić w domu ser typu gouda? O tym, już niebawem w kolejnych audycjach z cyklu   A nuż, widelec
Jak zrobić w domu ser typu gouda? O tym, już niebawem w kolejnych audycjach z cyklu " A nuż, widelec"Foto: baibaz/shutterstock.com

ser biały twaróg F 1200.jpg
Twaróg odkryty na nowo

Jak przyznaje rozmówca Katarzyny Pruchnickiej serowarzy garażowi są nieuleczalnie bezkompromisowi i ogromnie zdeterminowani w poszukiwaniu wiedzy. Nie zawsze jednak tak było. – Jeszcze trzy lata temu strasznie biadoliłem na produkcję serów zgrzytających w zębach, do których dawano tyle ziół, ile koniowi siana. To był rezultat doskonałego zabiegu marketingowego, sery się sprzedawały doskonale, w dobrej cenie – wspomina.

Wyjątkowych serów zagrodowych jest coraz więcej, dlatego  jak wyjaśniła autorka audycji w wakacyjnych programach będzie gościł co jakiś czas właśnie Gieno Mientkiewicz. Doradzi on nie tylko, dokąd się wybrać, żeby skosztować polskich wspaniałych serów, ale także jak zrobić w domu ser typu gouda. 


ser 1200.jpg
Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak?

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka poleca przepis na ser z olejem rzepakowym z góry Świętego Wawrzyńca.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (znawca serów)
Data emisji: 28.06.2018
Godzina emisji: 11.31

gs/mk

Czytaj także

Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2018 11:50
Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warto skusić się na świeżą rybę!

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2018 11:50
Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lemoniada na upalne dni

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2018 11:50
– Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady? 
rozwiń zwiń