Gieno Mientkiewicz o polskich serach. Których warto spróbować?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 12:00
– Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. 
Audio
  • Gieno Mientkiewicz o zmieniającym się rynku serów w Polsce ( A nuż, widelec/Trójka)
Jak zrobić w domu ser typu gouda? O tym, już niebawem w kolejnych audycjach z cyklu   A nuż, widelec
Jak zrobić w domu ser typu gouda? O tym, już niebawem w kolejnych audycjach z cyklu " A nuż, widelec"Foto: baibaz/shutterstock.com

ser biały twaróg F 1200.jpg
Twaróg odkryty na nowo

Jak przyznaje rozmówca Katarzyny Pruchnickiej serowarzy garażowi są nieuleczalnie bezkompromisowi i ogromnie zdeterminowani w poszukiwaniu wiedzy. Nie zawsze jednak tak było. – Jeszcze trzy lata temu strasznie biadoliłem na produkcję serów zgrzytających w zębach, do których dawano tyle ziół, ile koniowi siana. To był rezultat doskonałego zabiegu marketingowego, sery się sprzedawały doskonale, w dobrej cenie – wspomina.

Wyjątkowych serów zagrodowych jest coraz więcej, dlatego  jak wyjaśniła autorka audycji w wakacyjnych programach będzie gościł co jakiś czas właśnie Gieno Mientkiewicz. Doradzi on nie tylko, dokąd się wybrać, żeby skosztować polskich wspaniałych serów, ale także jak zrobić w domu ser typu gouda. 


ser 1200.jpg
Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak?

Zapraszamy do wysłuchania nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka poleca przepis na ser z olejem rzepakowym z góry Świętego Wawrzyńca.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (znawca serów)
Data emisji: 28.06.2018
Godzina emisji: 11.31

gs/mk

Czytaj także

Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2018 11:50
Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warto skusić się na świeżą rybę!

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2018 11:50
Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lemoniada na upalne dni

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2018 11:50
– Bzianka to jest syrop z czarnego bzu. Może nie jest przyjemny w zapachu, ale jest bardzo smaczny i słodki – mówi Dawid Cocańczyk. Czy bzianka to dobry składnik do lemoniady? 
rozwiń zwiń