Jak znaleźć dobre sery zagrodowe?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2018 11:50
Wakacyjne wyjazdy to doskonały powód, aby spróbować różnych lokalnych smakołyków. Jak dotrzeć do miejsc, w których będziemy mogli zjeść znakomite sery zagrodowe? 
Audio
  • Serowe doznania na wakacjach (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Victor Ciobanu

ser biały twaróg F 1200.jpg
Twaróg odkryty na nowo

– Skoro podróżujemy, to nie róbmy wielkich zapasów świeżych serów. Jak pojedziemy w okolicę, gdzie jest pełno krów i kóz, to w takich miejscach kupujmy sery na jeden, dwa dni. Jeżeli trafimy na doskonały ser dojrzały, to bierzmy od razu cały. Przyda się na jesień czy święta – radzi znawca polskich serów, Gieno Mientkiewicz. 

Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Mientkiewicz (znawca polskich serów)
Data emisji: 12.07.2018
Godzina emisji: 11.31

kw

Czytaj także

Królewskie śniadanie. Co jadł rano Jan III Sobieski?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2018 12:00
– Jeśli chodzi o spis potraw jadanych przez króla o określonych godzinach, korzystamy z księgi szafarskiej. To lista produktów używanych w określonych dniach w ostatnim roku życia króla – mówi Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum w Wilanowie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gieno Mientkiewicz o polskich serach. Których warto spróbować?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2018 12:00
– Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lody – najlepszy deser na upały

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2018 11:00
Mało jest deserów, które tak bardzo pasują do lata jak lody. Jakie wybrać? Najlepiej te własnej roboty.
rozwiń zwiń