Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
Audio
  • Tarta jabłkowa według przepisu Davida Gaboriaud (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay/lic. CC0 Public Domain

paris-1836415_1920 paryz 1200.jpg
Kulinarna podróż po Francji

– Ciekawy jest przepis na cienką tartę z jabłkami. Na początku musimy rozwałkować ciasto francuskie, żeby miało mniej więcej dwa milimetry. Jabłka trzeba pokroić również cienko i ładnie, harmonijnie ułożyć na cieście – mówi francuski kucharz David Gaboriaud. 

Jak sprawić, aby ciasto francuskie nie urosło nam w piekarniku? Kto wymyślił tartę? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: David Gaboriaud (kucharz)
Data emisji: 23.08.2018
Godzina emisji: 11.29

kw/mk

Czytaj także

Wyższość polskich serów nad innymi

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2018 11:50
Po raz kolejny w audycji pojawił się znawca polskich serów Gieno Mientkiewicz. Tym razem wymienił zalety naszych produktów i podkreślił, dlaczego są lepsze od innych. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaki prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2018 11:30
Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zrobić własną goudę?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 11:57
Serowarzy mawiają, że sześćdziesiąt procent smaku sera rodzi się na łące. Jeśli chcemy samemu zrobić ser, to musimy zacząć od pysznego mleka, najlepiej od zaprzyjaźnionego hodowcy krów.
rozwiń zwiń