X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czas na nowalijki. Które wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2019 13:39
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. 
Audio
  • Przełom maja i czerwca to czas pojawiania się właściwych nowalijek (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

- Nowalijką, na którą zawsze najbardziej czekam są rzodkiewki - mówi w audycji "A nuż, widelec" dziennikarka i blogerka kulinarna Małgorzata Minta i dodaje, że czasami ma w lodówce nawet cztery pęczki. - Lekko więdną,  ale świetnym sposobem na takie rzodkiewki jest ich upieczenie. Nabierają wówczas zupełnie innych walorów smakowych. Stają się słodkie, ale dalej są chrupiące - mówi i podkreśla, że tak przygotowane rzodkiewki mogą być doskonałą bazą różnych dań.

A jak najlepiej przyrządzić szparagi? Czy ich zieloną odmianę można jeść na surowo? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka zdradza, co lubi jadać na sobotnie śniadania. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna) 
Data emisji: 16.05.2019
Czas emisji: 11.32

kh/gs

Czytaj także

Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 11:45
– Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trochę wiosny w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 11:45
– Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna propozycja na upał

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2019 12:53
– Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń