X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Trzy dni rozmów o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2019 11:40
W dniach 19-21 lipca w Warszawie miały miejsce 7. Targi Książki Kulinarnej. W Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski zebrali się polscy podróżnicy, kucharze i autorzy książek kulinarnych, o czym opowie nam Katarzyna Pruchnicka. Oczywiście, nie obejdzie się bez przepisu.
Audio
  • O 7. Targach Książki Kulinarnej (A nuż, widelec /Trójka)
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodamiFoto: shutterstock.com/Malivan_Iuliia

– Zakupy książkowe to jedno, ale mnie na te targi ściągają spotkania, rozmowy i debaty. Jedna, niezwykle ważna, dotyczyła tego, jak promować Polskę przez kulinaria. Okazało się, że nie do końca potrafimy to robić, jeszcze dużo pracy przed nami. Natomiast jedna z prelegentek, dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która pokazuje m.in. kulinarną Warszawę przyjeżdżającym dziennikarzom, mówiła, że ciekawość Polski i polskich kulinariów jest ogromna – opowiada Katarzyna Pruchnicka.

W audycji poznamy także przepis na pierogi z jagodami autorstwa organizatorki targów, restauratorki Marty Gessler.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 25.07.2019
Czas emisji: 11.32

kr

Czytaj także

Czym jest smak umami?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2019 11:45
Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 11:45
– Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna propozycja na upał

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2019 12:53
– Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń