X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ogień i warzywa – atrakcyjny duet!

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 11:35
W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla.
Audio
  • Nie bójmy się warzyw al dente! (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Fortyforks

– Jeżeli chodzi o warzywa letnie, to dobrą alternatywą dla np. steków, mogą być steki z kalafiora. Fajną opcją może być też koper włoski, który ma anyżkowaty smak i zapach. Warzywa chrupiące są absolutnie czymś standardowym, nie musimy ich dusić nie wiadomo jak długo. Warzywa w rosole muszą się wygotować, żeby oddać smak. Jeżeli chcemy mieć smak w warzywach, to im krótsza obróbka, tym lepsza. Wtedy one nie tracą swojego smaku, aromatu i wszystkich witamin – radzi Marcin Duda autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet".

Dlaczego warto spróbować połączenia kopru włoskiego z makrelą? Co mają wspólnego seler i mięso?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Duda (autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet")
Data emisji: 22.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr/kw

Czytaj także

Paprykowa pasta prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:30
Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z czego składa się prawdziwy hummus?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 12:00
Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na nowalijki. Które wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2019 13:39
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. 
rozwiń zwiń