Ogień i warzywa – atrakcyjny duet!

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 11:35
W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla.
Audio
  • Nie bójmy się warzyw al dente! (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Fortyforks

– Jeżeli chodzi o warzywa letnie, to dobrą alternatywą dla np. steków, mogą być steki z kalafiora. Fajną opcją może być też koper włoski, który ma anyżkowaty smak i zapach. Warzywa chrupiące są absolutnie czymś standardowym, nie musimy ich dusić nie wiadomo jak długo. Warzywa w rosole muszą się wygotować, żeby oddać smak. Jeżeli chcemy mieć smak w warzywach, to im krótsza obróbka, tym lepsza. Wtedy one nie tracą swojego smaku, aromatu i wszystkich witamin – radzi Marcin Duda autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet".

Dlaczego warto spróbować połączenia kopru włoskiego z makrelą? Co mają wspólnego seler i mięso?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Duda (autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet")
Data emisji: 22.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr/kw

Czytaj także

Paprykowa pasta prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:30
Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z czego składa się prawdziwy hummus?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 12:00
Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na nowalijki. Które wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2019 13:39
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. 
rozwiń zwiń