Buza, czyli napój z kaszy jaglanej

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 11:22
W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. 
Audio
  • Podlaski napój z kaszy jaglanej (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock.com/Nazile Keskin

– Buza to napój, który ma stuletnią tradycję. Jest on związany z miastem Białystok – zaznacza Joanna Jakubiuk. – To musujący, lekko szczypiący w język napój z kawałkiem chałwy. Od kilku lat na Podlasiu odtwarzamy tę recepturę – dodaje.

Jak zrobić buzę? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Jakubiuk (kulinarna aktywistka)
Data emisji: 19.09.2019
Godzina emisji: 11.28

kw/mk

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto odwiedzać nocny market?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 11:44
– Mieszkańcy większych miast znają nocne targi. Na warszawskim nocnym markecie, spotkałam się z szefową kuchni jednej z restauracji. Opowiedziała mi, co przyciąga ludzi do takich miejsc – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodki przysmak gotowy w godzinę

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 11:40
W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce świeżej jak drożdżowe bułeczki, czyli o publikacji "Dziewczyny z wypiekami" Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat.
rozwiń zwiń