X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Buza, czyli napój z kaszy jaglanej

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 11:22
W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. 
Audio
  • Podlaski napój z kaszy jaglanej (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock.com/Nazile Keskin

– Buza to napój, który ma stuletnią tradycję. Jest on związany z miastem Białystok – zaznacza Joanna Jakubiuk. – To musujący, lekko szczypiący w język napój z kawałkiem chałwy. Od kilku lat na Podlasiu odtwarzamy tę recepturę – dodaje.

Jak zrobić buzę? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Jakubiuk (kulinarna aktywistka)
Data emisji: 19.09.2019
Godzina emisji: 11.28

kw/mk

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto odwiedzać nocny market?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 11:44
– Mieszkańcy większych miast znają nocne targi. Na warszawskim nocnym markecie, spotkałam się z szefową kuchni jednej z restauracji. Opowiedziała mi, co przyciąga ludzi do takich miejsc – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodki przysmak gotowy w godzinę

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 11:40
W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce świeżej jak drożdżowe bułeczki, czyli o publikacji "Dziewczyny z wypiekami" Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat.
rozwiń zwiń