Buza, czyli napój z kaszy jaglanej

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Buza, czyli napój z kaszy jaglanej
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock.com/Nazile Keskin

W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. 

Posłuchaj

Podlaski napój z kaszy jaglanej (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Buza to napój, który ma stuletnią tradycję. Jest on związany z miastem Białystok – zaznacza Joanna Jakubiuk. – To musujący, lekko szczypiący w język napój z kawałkiem chałwy. Od kilku lat na Podlasiu odtwarzamy tę recepturę – dodaje.

Jak zrobić buzę? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Jakubiuk (kulinarna aktywistka)
Data emisji: 19.09.2019
Godzina emisji: 11.28

kw/mk

Polecane