X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 11:38
Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić?
Audio
  • Jak przyrządzić crème pâtissière? (A nuż, widelec/Trójka)
Ciastka z kremem ptissire i jagodami
Ciastka z kremem pâtissière i jagodamiFoto: shutterstock.com/jlip

– Crème pâtissière to nic innego niż kogel-mogel, do którego dodaję łyżkę mąki. Masę mieszam i równocześnie gotuję mleko z przekrojoną na pół laską wanilii. Wrzące mleko wlewam do tego kogla-mogla z mąką, mieszam chwilę. Potem, masa wraca z powrotem do garnka i gotuję ją na wolnym ogniu, aż do zagęszczenia. Jak masa przypomina gęsty majonez, trzeba zdjąć ją z ognia i przelać do foremki – wyjaśnia David Gaboriaud, francuski kucharz mieszkający w Polsce.

Jak zrobić krem budyniowy w wersji bezglutenowej? Dlaczego przykrywając foremkę z gorącym kremem folią, musimy pamiętać, by dotykała ona jego powierzchni? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: David Gaboriaud (francuski kucharz mieszkający w Polsce)
Data emisji: 26.09.2019
Godzina emisji: 11.32

kr/mk

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego warto odwiedzać nocny market?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 11:44
– Mieszkańcy większych miast znają nocne targi. Na warszawskim nocnym markecie, spotkałam się z szefową kuchni jednej z restauracji. Opowiedziała mi, co przyciąga ludzi do takich miejsc – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodki przysmak gotowy w godzinę

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2019 11:40
W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce świeżej jak drożdżowe bułeczki, czyli o publikacji "Dziewczyny z wypiekami" Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat.
rozwiń zwiń