Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien
Ciastka z kremem pâtissière i jagodamiFoto: shutterstock.com/jlip

Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić?

Posłuchaj

Jak przyrządzić crème pâtissière? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Crème pâtissière to nic innego niż kogel-mogel, do którego dodaję łyżkę mąki. Masę mieszam i równocześnie gotuję mleko z przekrojoną na pół laską wanilii. Wrzące mleko wlewam do tego kogla-mogla z mąką, mieszam chwilę. Potem, masa wraca z powrotem do garnka i gotuję ją na wolnym ogniu, aż do zagęszczenia. Jak masa przypomina gęsty majonez, trzeba zdjąć ją z ognia i przelać do foremki – wyjaśnia David Gaboriaud, francuski kucharz mieszkający w Polsce.

Jak zrobić krem budyniowy w wersji bezglutenowej? Dlaczego przykrywając foremkę z gorącym kremem folią, musimy pamiętać, by dotykała ona jego powierzchni? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: David Gaboriaud (francuski kucharz mieszkający w Polsce)
Data emisji: 26.09.2019
Godzina emisji: 11.32

kr/mk

Polecane