Śledź w śmietanie bez… śledzia?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2019 11:40
Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie.
Audio
  • Śledź w śmietanie w nowej wersji (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Veronika Kovalenko

 – Śledź w śmietanie bez śledzia to nasze najbardziej pokazowe danie bezrybne. Potrzebujemy jędrnego młodego bakłażana. Kroimy go w plasterki przypominające kształtem śledzie. Tak przygotowane warzywo wstawiamy na sitku na parę. Pamiętajmy jednak, że czas parowania jest niezwykle istotny. Metodą prób i błędów trzeba wyczuć, ile czasu będzie on wymagał, by jego konsystencja jak najbardziej przypominała śledzia – mówi Marta Sawicka-Danielak z Ambasady Śledzia.

Przygotowanie bakłażana to dopiero początek pracy nad bezśledziowym śledziem w śmietanie. Jakich jeszcze składników potrzebujemy do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Sawicka-Danielak (Ambasada Śledzia)
Data emisji: 28.11.2019
Godzina emisji: 11.32

ml/mk

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 11:45
W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy.
rozwiń zwiń