X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2019 11:40
Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna.
Audio
  • Potrawy inspirowane najsłynniejszymi kobietami świata (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/LightField Studios

"Nienasycone", Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès, wyd. Dwie Siostry "Nienasycone", Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès, wyd. Dwie Siostry

"Nienasycone" to zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów czternastu sławnych, twórczych i silnych kobiet. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu – czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje. Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès postanowiły poznać swoje bohaterki bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.

W książce można znaleźć m.in. przepis na trufle karmelowo-koniakowe, którymi, zdaniem autorek, chętnie zajadałaby się Coco Chanel. – To jest coś, co możemy przygotować z miłością dla naszych bliskich i jest to dosyć prosty przepis. Wyobrażamy sobie, że Coco Chanel mogłaby je uwielbiać. Nie gotowała sama i była bardzo zajętą kobietą – mówi współautorka książki "Nienasycone", Klaudia Iga Pérès.

Jakie jeszcze słynne kobiety znalazły się wśród "Nienasyconych"? Jak przygotować potencjalnie ulubiony deser Coco Chanel? Z czym należy go podawać? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Klaudia Iga Pérès (współautorka książki "Nienasycone")
Data emisji: 12.12.2019
Godzina emisji: 11.31

mat. promocyjne/kr/ml

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 11:45
W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy.
rozwiń zwiń