Kuchnia wegańska na świątecznym stole

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2019 11:40
Zgodnie z tradycją, w Wigilię powinno się jadać potrawy bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych. Jednak przez kolejne dwa dni na większości stołów panują pieczenie, pasztety i żeberka. To nie znaczy jednak, że wegetarianie i weganie muszą wtedy chodzić głodni!
Audio
  • Bezmięsnie przez całe święta (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Viktor Kochetkov

"Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta", Alicja Rokicja, wyd. Marginesy "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta", Alicja Rokicja, wyd. Marginesy

W ostatniej przedświątecznej odsłonie audycji "A nuż, widelec" podpowiadamy, jakie potrawy kuchni roślinnej można przygotować na Boże Narodzenie. Inspiracji dostarczyła nam autorka bloga kulinarnego Wegan Nerd, Alicja Rokicka i jej książka pt. "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta".

– W książce jest m.in. przepis na kartacze z grzybami. Ciasto na kartacze jest wegańskie, ale z farszem można pokombinować samodzielnie. Jest też gulasz nazwany "bezmyślnym", który jest moją interpretacją gulaszu myśliwskiego. Topowym przepisem jest pieczona fasola z jabłkami z dodatkiem majeranku. Biała fasola jest tania i łatwo dostępna. Po zapieczeniu w jabłkach robi się słodziutka i rozpływa się w ustach – opowiada nasza rozmówczyni.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji i życzymy smacznego!

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Rokicka (blogerka kulinarna, autorka książki "Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta")
Data emisji: 19.12.2019
Godzina emisji: 11.30

mat. promocyjne/kr

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 11:45
W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy.
rozwiń zwiń