Goździk – król zimowych przypraw

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 12:00
Zimą w kuchni dominują aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Jedną z najważniejszych są bez wątpienia wysuszone pąki Syzygium aromaticum, czyli czapetki pachnącej, lepiej znanej jako goździkowiec korzenny.
Audio
  • Jak zimą wykorzystać w kuchni goździki? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Mamsizz

– Goździki doskonale odnajdują się w zupach, na przykład grzybowej. Świetnie pasują też do kapusty i  co również istotne  pomogą one w jej trawieniu. Zimą, gdy nasza dieta robi się cięższa, śmiało możemy dodawać do potraw wszelkie przyprawy korzenne. Rozgrzewają one, pobudzają układ trawienny i pozwalają nam uniknąć dolegliwości żołądkowych – mówi Samar Khanafer, ekspertka kuchni bliskowschodniej.

Jakie jeszcze przyprawy możemy wykorzystać w  wydawałoby się – nietypowy sposób? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (ekspert kuchni bliskowschodniej)
Data emisji: 2.01.2020
Godzina emisji: 11.31

ml/mk

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 11:45
W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy.
rozwiń zwiń