X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Troska o środowisko zaczyna się w kuchni!

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 12:00
– Świat zmierza do tego, by produkt mięsny był lepszej jakości, a tym samym stał się trochę droższy, by ludzie, ze względów budżetowych, spożywali go trochę mniej – mówi Aldona Zawada z CookUp Studio.
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Lipik Stock Media

Jeszcze kilka lat temu wegetarianie i weganie stanowili wyraźną mniejszość. Wówczas znalezienie  restauracji, serwującej dania pozbawione mięsa, a także innych składników pochodzenia zwierzęcego, nie było proste. Dziś, zwłaszcza w dużych miastach, takich lokali jest bez liku, a przykład z nich biorą nawet szefowie kuchni światowej sławy. Przykładem jest Dominique Crenn, która jako jedyna kobieta w Stanach Zjednoczonych zdobyła trzy gwiazdki Michelin dla swojej restauracji Atelier Crenn.

Crenn w 2016 roku była okrzyknięta najlepszą szefową kuchni na świecie. Ma trzy niezwykle popularne na świecie restauracje, a w tym roku otwiera nową w San Francisco. W żadnej z nich nie serwuje się mięsa. Tak jak sama podkreśla, bycie w branży zobowiązuje. To jest wspólna odpowiedzialność. Tym, którzy przychodzą do jej restauracji, chce troszeczkę narzucić to, co jest dobre dla środowiska i dla naszej planety – opowiada nasza rozmówczyni. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Aldona Zawada (CookUp Studio)
Data emisji: 09.01.2020
Godzina emisji: 11.31

kr/ml

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta, czyli tysiące smakowych kombinacji

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:00
Bardzo proste i uniwersalne danie. Tarty mogą być podawane na słodko, wytrwanie, na cieście francuskim lub kruchym. Mistrzami w serwowaniu tej potrawy są Francuzi.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowe i rozgrzewające zupy na jesienno-zimowy czas

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 11:45
W zimne wieczory najchętniej ogrzewamy się przy kominku lub z kubkiem herbaty w ręku. Jednak dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu są również zupy.
rozwiń zwiń