Naked cake, minimalizm i zioła, czyli trendy w cukiernictwie na 2020 rok

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2020 11:40
Trendy w cukiernictwie zmieniają się niemal tak często, jak te panujące w modzie. O tym, jak powinien wyglądać, a przede wszystkim smakować, tort na miarę lat 20. XXI wieku opowiedziały nam "Dziewczyny z wypiekami", czyli Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz.
Audio
  • 2020 rok w cukiernictwie – co nowego? (A nuż, widelec/ Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Irina Meliukh

Naked cake

Zazwyczaj całość tortu obkładamy masą marcepanową, lukrem lub czekoladą, które nie tylko dają nam dodatkową słodycz, ale pomagają też zakryć wszelkie niedoskonałości powstałe przy wypiekaniu biszkoptu. – Torty Naked, czyli takie, w których prześwituje biszkopt, są teoretycznie najłatwiejsze, ale tak naprawdę wcale nie są łatwe do zrobienia. Technicznie trudno jest postawić taki tort, żeby się nie łamał, nie przewalał i trzymał pion – podkreślają Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz.

Zdjęcie ilustracyjne   Foto: shutterstock.comUfaBizPhoto Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.comUfaBizPhoto

Świeże kwiaty

– Ten trend trwa już od kilku lat. Takie kwiaty wyglądają piękniej niż z masy cukrowej – przekonują nasze rozmówczynie . A gatunków jadalnych kwiatów jest mnóstwo. Bratki, chryzantemy, fiołki, frezje, goździki, lawendy, piwonie, róże, storczyki, tulipany mogą znaleźć się nie tylko na wypieku, ale również w słonych potrawach.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/sarsmis Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/sarsmis

Minimalizm

– Im mniej, tym fajniej. Widać, że tort jest "niedorysowany" i że jest to specjalnie. Wykorzystujemy faktury betonu czy zamszu – mówią specjalistki. W estetykę minimalizmu idealnie wpisują się prostota i ograniczanie ilości ozdób, a także wspomniany wcześniej naked cake.

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: LightField Studios Zdjęcie ilustracyjne Foto: LightField Studios

Zioła

– Do cukiernictwa wchodzi coraz więcej smaków z różnych zakątków świata, w tym dużo smaków z Azji. Dużo pracuje się z owocami yuzu, czyli odmianą limonki. Popularne jest też wykorzystywanie smaków leśnych, czyli rozmarynu czy melisy. Ludzie zaczęli otwierać się na takie smaki. Zioła zazwyczaj używane do słonych potraw ze słodyczami smakują obłędnie – zachęcają "Dziewczyny z wypiekami".


Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Jakub Rutkiewicz Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Jakub Rutkiewicz

W audycji mówiliśmy także o zdrowych słodyczach i zdradziliśmy szybki przepis na trufle z wiórkami kokosowymi dla niezapowiedzianych gości.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Nagat i Agnieszka Stankiewicz ("Dziewczyny z wypiekami")
Data emisji: 23.01.2020
Godzina emisji: 11.30

kr/ml

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 11:38
Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2019 11:40
Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna.
rozwiń zwiń