Zima – czas na zupy… owocowo-serowe?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2020 11:40
– Zupa jabłkowa z cheddarem, bo to ten ser jest tu głównym składnikiem, jest jednak pięknie zbudowana na owocach – zaskakuje znawca i smakosz serów Gieno Miętkiewocz.
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/zoryanchik

– Potrzebujemy rosołu drobiowego, choć, jeśli ktoś woli jarską wersję, może użyć jarzynowego. Oprócz tego marchewka, kawałek selera naciowego, cebula i czosnek, tak by się te smaki mieszały, oraz dwa, porządne, kwaśne jabłka. Niezbędny będzie też starty cheddar, który dopełnia danie – wylicza Gieno Miętkiewicz.

Przepis Giena Miętkiewicza na zupę jabłkowo-cheddarową można znaleźć w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Gieno Miętkiewicz (znawca i smakosz serów) 
Data emisji: 30.01.2020
Godzina emisji: 11.30

ml

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 11:38
Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2019 11:40
Co łączy ze sobą Marię Antoninę, Björk, Marylin Monroe i Coco Chanel? Otóż, znalazły się one w książce "Nienasycone" autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Pérès. I, wbrew pozorom, jest to książka kulinarna.
rozwiń zwiń