Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2020 10:25
W tym wydaniu audycji Gaja Kuroń przygotowała trzyskładnikowy deser z truskawkami – owocami, które nie pojawiłyby się w naszej kuchni, gdyby nie… zachcianka pewnego kapryśnego władcy.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock..com/minicase

Król Francji i Nawarry Ludwik XIV, przez historyków nazywany także Królem Słońce, bardzo lubił słodycz poziomek, ale nie odpowiadał mu ich niewielki rozmiar. Na żądanie władcy nadworny ogrodnik w 1712 roku skrzyżował dwie odmiany poziomek – chilijską i tę pochodzącą z Virginii w USA, a wynikiem tego eksperymentu były właśnie truskawki – podobnie jak poziomki posiadające nasiona na zewnątrz, ale dużo większe.

Posłuchaj
02:43 2020_07_08 10_17_55_Kuchnia_z_jajem.mp3 Jedzmy truskawki, póki czas! (Kuchnia z jajem/Trójka)

 

Sezon na truskawki powoli zaczyna zmierzać ku końcowi, więc warto skorzystać z okazji i przyrządzić bardzo prosty deser z przepisu Gai Kuroń, do którego potrzebujemy jedynie truskawek, jajek i cukru.

– Kiedy byłam małą dziewczynką, nie było tylu słodyczy, co teraz i najprostszym daniem był kogel-mogel. Dlaczego nie zapiec truskawki pod koglem-moglem? – pyta znawczyni kuchni?

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/T.Miahkova Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/T.Miahkova

Przepis na kogel-mogel zapiekany z truskawkami

1. Żółtko oddzielamy od białek.

2. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na kogel-mogel.

3. Z truskawek zdejmujemy szypułki i wkładamy do naczynia odpornego na temperaturę. Kogel-mogel wylewamy na truskawki

4. Pieczemy przez sześć minut w 220 stopniach Celsjusza. Czekamy chwilę, aż przestygnie. Gotowe!

***

Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja KurońGabriela Darmetko
Data emisji:
 8.07.2020
Godzina emisji: 10.17

kr

Czytaj także

"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 11:40
– Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 13:50
Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"!

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2020 09:00
Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń.
rozwiń zwiń