Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2020 11:20
– Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Elena Trukhina

Posłuchaj
14:21 2020 10_27_03_Uscinski.mp3 Zupa z gruszki i z pietruszki według przepisu Jarosława Uścińskiego (Audycja muzyczna/Trójka)

shutterstock_kukurydza 1200.jpg
Kukurydza latem? Klasycznie!

 

– Strasznie zachciało mi się zupy z gruszkami – wyznał Uściński. – Gruszka, która teraz już dojrzewa, jest cała miękka. W dłoni jest twarda, ale kiedy wbije się w nią zęby, rozpływa się jak masło. Cukinia gruntowa i gruszka prosto z sadu to połączenie, które dobrze zadziała. No i pietruszka, która to podkręci – zachęcał.

Przepis na zupę krem z gruszką, pietruszką i cukinią

Pietruszkę czyścimy druciakiem i  kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy niewielką ilość oliwy. Pietruszkę smażymy do zeszklenia, a po pięciu minutach dodajemy pokrojoną w kostkę w cukinię. Gruszkę (nieobraną ze skórki) kroimy i wrzucamy po kolejnych pięciu minutach, gdy pietruszka i cukinia są już miękkie.

Dusimy składniki przez około 20-25 minut, po czym do rondelka dolewamy wodę. Po paru minutach możemy zmiksować całość. Kiedy stwierdzimy, że konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy krem tymiankiem, oregano, pieprzem i solą. Zwolennikom słodkich smaków Jarosław Uściński poleca dodanie łyżki miodu.

W audycji Jarosław Uściński i Tomasz Żąda opowiedzieli także o "kowbojskim" połączeniu kukurydzy z anchois oraz zdradzili kilka nieoczywistych pomysłów na awokado.

***

Tytuł audycji: Audycja muzyczna
Autor rozmowy: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (kucharz, znawca kuchni)
Data emisji: 6.09.2020
Godziny emisji: 10.27

kr/ml

Czytaj także

Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2020 11:12
Dziś każdy jest ekspertem od jedzenia, uważamy, że skoro wszyscy jemy to wiemy jak to robić. Tymczasem specjaliści podkreślają, że najważniejsze to swą wiedzę opierać na najnowszych, dobrych, badaniach. Czy więc śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia? Ile jajek możemy zjeść w tygodniu?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie brukselek i brokułów = zdrowe żyły

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2020 10:55
Warzywa kapustne takie jak brukselki i brokuły hamują proces zwapnienia naczyń krwionośnych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śliwka w boczku na dobry początek jesieni

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2020 10:24
– Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej.
rozwiń zwiń