Słodki truciciel, czyli jak na nasze zdrowie wpływa cukier?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 22:00
Na okładce jest trupia czaszka usypana z ziarenek cukru. Dziennikarze "Gazety Wyborczej" Dariusz Kortko i Judyta Watoła napisali jego monografię pod złośliwym tytułem "Słodziutki".
Audio
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Simon Kadula/Shutterstock.com

Opatrzyli ją mottem (zapożyczonym od Johna Yudkina, fizjologa, jednego z pionierów badań nad szkodliwością cukru): "Gdyby tylko niewielki ułamek tego, co już wiadomo na temat skutków działania cukru został ujawniony w odniesieniu do jakiegokolwiek innego materiału używanego jako dodatek do żywności, materiał ten zostałby natychmiast zakazany".


Okładka książki książki "Słodziutki. Biografia cukru" Dariusza Kortko i Judyty Watoły Okładka książki książki "Słodziutki. Biografia cukru" Dariusza Kortko i Judyty Watoły

Autorzy książki "Słodziutki. Biografia cukru" są co do sprawy cukru zgodni. – W słowach Yudkina jest bardzo dużo prawdy, bo tak trudno jest nam rozstać się z cukrem. Jest nam bardzo potrzebny i bez niego umarlibyśmy. Problem w tym ile go potrzebujemy – mówi Dariusz Kortko. – Chodzi o to, że potrzebujemy go bardzo niewiele, w końcu były czasy, gdy ludzie nie jedli cukru i żyli. Węglowodany, które spożywamy codziennie w żywności, całkowicie zaspokajają nasze zapotrzebowanie – dodaje Judyta Watoła.

– Myślę, że warto zacząć od pewnego usystematyzowania: co rozumiemy przez słowo "cukier". Państwo w swojej książce piszą o cukrze dodanym, który faktycznie jest szkodliwy. Natomiast, zgadzam się, że glukoza niezbędna dla naszego ciała występuje obficie w produktach spożywczych, jak kasze, warzywa, owoce. Białe kryształki, którymi, na przykład słodzimy herbatę, są całkowicie zbędne w naszej diecie – stwierdza Małgorzata Sobczyk z Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru.

Czy da się zmienić przyzwyczajenia żywieniowe tak, by wyeliminować całkowicie cukier dodany z naszej diety? Jakie konsekwencje dla zdrowia niesie spożywanie go w dużych ilościach? Zapraszamy do słuchania dołączonego nagrania rozmowy.

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Dariusz Bugalski
Goście: Małgorzata Sobczyk (wiceprezes Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, specjalistka żywienia człowieka), Judyta Watoła i Dariusz Kortko (autorzy książki "Słodziutki. Biografia cukru")
Data emisji: 13.02.2018
Godzina emisji: 21.09

ml

Czytaj także

Czy badam się regularnie?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2017 15:35
Na całym świecie rośnie zachorowalność na nowotwory, również u nas. W Polsce rak zabija 100 tysięcy osób rocznie, zdecydowana większość to ofiary nowotworów złośliwych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Borderline, czyli wyzwanie dla współczesnej psychiatrii

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2018 07:00
Tym razem w "Klubie Trójki" rozmawialiśmuy o borderline, czyli pogranicznym zaburzeniu osobowości. 
rozwiń zwiń