Kuchnia na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 22:00
Dietetycy podpowiadają, czym odżywiać się w czasie zagrożenia pandemią; co służy organizmowi, co wspomaga odporność, a co zdecydowanie szkodzi.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Solis Images

Nie jest to wynalazek współczesności. Od dawna ludzie zauważyli, że jedzenie ma wpływ na samopoczucie, postrzeganie siebie i bliźnich.


Posłuchaj
49:01 2020_06_24 21_09_45_PR3_Klub_Trojki.mp3 Co jeść, by czuć się dobrze? (Klub Trójki)

 

Co kiedyś zalecano do zjedzenia w razie choroby? Jakie dania – przysmaki – uchodziły za zbawienne dla ciała? Albo duszy? Co z tego nadal jest praktykowane? Jakie produkty/dania wciąż są uważane za lecznicze? Oczywiście, poza ziołami. Czy jesteśmy w stanie sami sobie te dania przyrządzić? Zdobyć je, wyszukać w ofercie sklepowej czy na rynku?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Monika Małkowska
Goście: 
Monika Kucia (kuratorka i dziennikarka kulinarna, pod egidą Siała Baba Mak realizuje wydarzenia kulinarne, projekty artystyczne i edukacyjne); Bogdan Gałązka (restaurator, znawca tradycyjnej i dawnej kuchni)
Data emisji: 24.06.2020
Godzina emisji: 21.09