Spaghetti na wirusa

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Spaghetti na wirusa
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Są tacy, którzy co dzień jedzą ten makaron – ich fankami są znani aktorzy i śpiewacy, m.in. Cecylia Bartoldi, Sophia Loren, Alberto Sordi, a nawet… Audrey Hepbourn.

W "Rzymie" Felliniego sceny z jedzeniem spaghetti na gigantycznych talerzach stały się symbolem włoskiej kuchni.

W czasie pandemii Włosi zaimponowali światu zadziwiającym zdyscyplinowaniem – jak na ich spontaniczne i niesubordynowane natury. Do tego pokazali, że umieją przeciwstawić się przygnębieniu w najprostszy sposób: muzyką.


Posłuchaj

49:36
Spaghetti w kulturze włoskiej (Klub Trójki)
+
Dodaj do playlisty
+

 W pewien sposób pandemia zjednoczyła włoski naród (w istocie zjednoczony zaledwie w 1861 roku). Jakie cechy wyróżniają Włochów? Jaki jest ich stosunek do historii swego kraju? Do kulturowej schedy? Jacy są Włosi na co dzień? Jakie ich cechy dały pozytywne rezultaty w czasie pandemii? Pomińmy tu polityczne zawirowania i problemy z mafią.

Obraz "typowego" Włocha i Włoszki ukształtowali w nas filmowcy: Federico Fellini, Victorio de Sica, Roberto Rosselini, Luchino Visconti, Pietro Germi i inni twórcy neorealizmu. Także ważna była specyfika commedia all’italiana – komedia w stylu włoskim. Osobnym gatunkiem okazały się spaghetti westerny – prekursorowi tego gatunku urządzono niedawno monograficzną wystawę w Muzeum dell’Ara Pacis w Rzymie.

***

Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Monika Małkowska
Goście: 
prof. Agnieszka Bender (historyk sztuki, znawczyni kultury włoskiej, wykładowca na Uniwersytecie im. Stefana Wyszyńskiego, była dyrektor Instytutu Polskiego w Rzymie), dr Łukasz Jasina (historyk kina z Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych)
Data emisji: 1.07.2020
Godzina emisji: 21.09 

Polecane