Życie codzienne arystokracji: czym żyli hrabiowie w czasach, gdy nie było tabloidów?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2014 09:45
Arystokracja, niegdyś szczególnie uprzywilejowana warstwa polskiego społeczeństwa, zawsze budziła powszechne zainteresowanie. Mezalianse, zdrady, bajeczne fortuny i wystawne życie tej grupy wywoływało dreszczyk emocji. Maja i Jan Łozińscy w fascynującej książce pokazują codzienne życie polskiej arystokracji.
Audio
  • Życie codzienne arystokracji: czym żyli hrabiowie w czasach, gdy nie było tabloidów (Trójkowy znak jakości)
Maja i Jan Łozińscy, Życie codzienne arystokracji, fragment okładki
Maja i Jan Łozińscy, "Życie codzienne arystokracji", fragment okładkiFoto: materiały promocyjne

Maja i Jan Łozińscy, znani badacze XX-lecia międzywojennego i jednocześnie sprawcy mody na historie tamtych czasów, w książce "Życie codzienne arystokracji” przedstawili życie zamkniętej, a jednocześnie najzamożniejszej grupy społeczeństwa, szczycącej się europejskimi zwyczajami i najwystawniejszym trybem życia” - czytamy we wstępie książki państwa Łozińskich.
Autorzy zainteresowali się życiem Czartoryskich, Potockich, Radziwiłłów, Raczyńskich, Lubomirskich Dzieduszyckich, Sapiehów, Sanguszków, Krasickich, czy Krasińskich. W kolejnych rozdziałach opisali pokoje dziecinne, jadalnie, sale balowe, salony, pokoje gościnne, sypialnie, garderoby tych zacnych rodów, przyjrzeli się również jak wyglądały polowania organizowane przez te słynne rodziny, a także należące do nich stajnie i garaże.

Więcej rozmów o literaturze "Z najwyższej półki" >>>
Tak jak w innych książkach państwa Łozińskich, tak i w "Życiu codziennym arystokracji” autorzy bardzo starannie dobrali zdjęcia. Zaprezentowane fotografie pochodzą z zasobów Narodowego Archiwum Cyfrowego.
Na czym polegała różnica pomiędzy mamką, a boną, jak wyglądał rozkład dnia małego księcia czy hrabianki? Gdzie arystokraci jedli śniadania w dni powszednie, a gdzie w niedziele i święta? Zapraszamy do wysłuchania audycji przygotowanej przez Michała Nogasia.

>>> Czar i maniery epoki międzywojnia (GALERIA)

Maja i Jan Łozińscy to autorzy m.in. "Historii polskiego smaku", "W przedwojennej Polsce", W ziemiańskim dworze" oraz innych uznanych publikacji. Autorzy od lat z wielką pasją zajmują się  badaniem tradycji i historii polskiej obyczajowości na przestrzeni wieków.

"Trójkowy Znak Jakości" na naszej antenie w każdy piątek o godz. 7.45.

Zapraszamy też na profil "Z najwyższej półki" na FB, gdzie znajdą Państwo m.in zdjęcie... Piksusia w wózku

(ah)