Polska kuchnia historyczna

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2019 14:05
Jest takich kilku zapaleńców, jednocześnie profesjonalistów najwyższej próby, którzy od kilku lat dają nam posmakować tego, jak kiedyś jadano na dworach i w pałacach. 
Audio
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Fanfo

Pokazują nam, że kuchnia polska, tak jak francuska, ma niezwykle bogatą historię.

– Polska kuchnia, to bliższy związek z przyrodą, lasem, runem leśnym, grzybami, kiszonkami. To są te elementy, które nas wyróżniają. Oprócz tego, pewne połączenia smakowe – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu. – Polska jest ogromnym krajem leżącym w samym sercu Europy i łączy się tu bardzo wiele kuchni. Mamy elementy kuchni niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej, której wpływy widać chociażby patrząc na rolę maku w naszych daniach – dodaje dziennikarka Małgorzata Minta.

Czy możemy mówić o jednej kuchni polskiej? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji.

***

Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Maciej Nowicki (szef kuchni pałacu w Wilanowie), prof. Jarosław Dumanowski (historyk, kierownik Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu), Aleksandra Kleśta-Nawrocka (autorka książki "Kucharz doskonały")Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji:
3.05.2019
Godzina emisji:
7.08

ml/kw