Jarosław Uściński przedstawia: truskawki inaczej

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 12:00
 – Truskawki to słodkie i aromatyczne owoce. Dziś chciałem pokazać, jak można ich użyć trochę inaczej – mówi restaurator Jarosław Uściński.
Audio
  • Jarosław Uściński poleca przepis na guacamole z truskawkami (Muzyczna poczta UKF/Trójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay (domena publiczna)

– Robiłem już różne guacamole. Takie podstawowe musi mieć świeże mango, ogórka i ser mascarpone. Jeśli dodamy do tych składników truskawki, to wyjdzie nam prawdziwe cudo, zwłaszcza, jeżeli połączymy je z… surową rybą – mówi gość Tomasza Żądy.

Guacamole z truskawkami łatwo przygotować samemu. Oto przepis Jarosława Uścińskiego:

Kroimy truskawki w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę mascarpone i jedno awokado. Do tego 1/3 drobno pokrojonego ogórka. Następnie dodajemy niewielką ilość czerwonej cebuli. Wszystkie składniki, oprócz sera, który dodajemy na koniec, łączymy w misce. Po wymieszaniu składników, należy doprawić je świeżą bazylią, solą, pieprzem, ostrą papryką i sokiem z limonki. Gotowe guacamole znakomicie łączy się z surową rybą: łososiem, albo tuńczykiem.

Guacamole z truskawkami Guacamole z truskawkami

***

Tytuł audycji: Dzień z Trójką w domu
Prowadzi: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 31.05.2020
Godzina emisji: 11.16

ml

Czytaj także

"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 11:40
– Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 13:50
Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chleb dla Boga, czyli historia pewnych portugalskich bułek

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2020 11:50
– Pao de Deus to niepozorne drożdżowe bułeczki, które każdego miłośnika glutenu mogą przyprawić o drżenie – zapowiada kolejny w "A nuż, widelec" przepis dziennikarz i bloger Bartek Kieżun, który zabrał Katarzynę Pruchnicką w kulinarną podróż do Portugalii.
rozwiń zwiń