Kim byli pierwsi restauratorzy?

Jeszcze 200 lat temu głodni podróżni, którzy chcieliby coś zjeść, mieli dwie opcje: serwujące wątpliwej jakości dania karczmy i hotele, które wydawały posiłki jedynie w określonych godzinach. Pewien paryżanin zauważył tę lukę w rynku i otworzył własny lokal, serwujący znakomite jedzenie, przez cały dzień. Tak rozpoczęła się historia restauratorstwa.
Restauracja i sklep K. Dąbrowieckiego w Przeworsku
Restauracja i sklep K. Dąbrowieckiego w PrzeworskuFoto: Polona
O Audycji
Tytuł Program obyczajowy 2020/04/25 06:45
Prowadzi Anna Popek
Opis

– Powstanie restauracji zbiega się w czasie z upadkiem dworów pańskich po Rewolucji Francuskiej, ale pierwsze tego typu lokale pojawiły się podobno nieco wcześniej – mówi Maria Barbasiewicz.

Restauracje przejęła niebawem od Francji cała Europa. – Pojawianie się restauracji w takim wielkim rzucie na cały kontynent, spowodowane było tym, że świetni kucharze, po utracie pracy na dworach po rewolucji, zakładali swoje lokale, szukając zarobku. Paryż i Francja szybko się nasyciły, więc moda ta objęła też sąsiednie kraje – dodaje Maria Barbasiewicz.

ml/kr

Playlista
Tagi

Playlista