Z miłości do… jedzenia
Wszyscy ludzie jedzą, żeby żyć – ale Francuzi żyją, żeby jeść. A nawet gotowi są umrzeć z przejedzenia – tak wspaniałym jedzeniem, że nie sposób z niego zrezygnować.
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Pressmaster
Tytuł |
Francuski Łącznik 2020/11/21 14:00 |
Prowadzący |
Monika Małkowska |
Opis |
Aż sam organizm odmówi przyjmowania pokarmów. Słynny film Marka Ferreriego z 1973 roku ("La grande bouffe") zaszokował publiczność z najbogatszych krajów świata - a co dopiero mówić o tych biedniejszych, jak PRL. Co my wtedy "jedliśmy" w piosenkach? I w ogóle - czym i jak posilali się bohaterowie sportretowani w piosenkach z różnych układów geopolitycznych? Co te utwory mówią o kulturze kulinarnej narodu, o obyczajach, o zasobności mieszkańców, a także - o aspiracjach zwykłych obywateli do rangi elity?
|
Playlista |
|
Tagi |
|
-
TADEUSZ CHYŁA
-
Sen psa
-
Olivier Delafosse, Oldelaf et Mr D,
-
Je mange
-
Michel Piccoli,
-
La Grande Bouffe
-
Olivier Delafosse, Oldelaf et Mr D,
-
Le Cafe
-
Joe Dassin,
-
Le petit pain au chocolat
-
Neil Diamond,
-
Cracklin' rosie
-
Fernandel,
-
Felice aussi
-
Młynarski Wojciech,
-
Kartoflanka
-
Monty Python
-
I Like Chinesse
-
Michnikowski Wiesław, Kabaret Starszych Panów,
-
ADDIO POMIDORY
-
Ork.Ennio Morricone,
-
Debut de la Fete
-
Paolo Conte,
-
Gelato al limone
-
Bajm,
-
Nie ma wody na pustyni