X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego ciasto rośnie?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2016 13:50
- Jest kilka sposobów na to, żeby ciasto rosło: biologiczny, chemiczny i czysto fizyczny - tłumaczył dziennikarz naukowy Tomasz Rożek.
Audio
  • Tomasz Rożek tłumaczy, dlaczego ciasto wyrasta (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Sekretem wyrośniętego ciasta jest znajdujący się w nim gaz
Sekretem wyrośniętego ciasta jest znajdujący się w nim gazFoto: Glow Image/ East News

Sposób biologiczny to wykorzystanie drożdży, które się rozmnażają, tworząc przy tym dwutlenek węgla, dzięki któremu ciasto jest pulchne i większe. Sposób chemiczny zakłada użycie proszku do pieczenia. A w trzeciej opcji - fizycznej - kluczowe jest… przesianie mąki.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.07.2016
Godzina emisji: 7.15

ei

Czytaj także

Czy dałoby się zestrzelić asteroidę lecącą w kierunku Ziemi?

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2016 12:22
- Nie mamy technologii, która pozwalałaby na taki manewr w kosmosie. Ale nawet gdybyśmy mieli, to nie wiem, czy to byłby dobry pomysł - mówi dziennikarz naukowy Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czym się różni mgła od chmury?

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 12:45
- Z punktu widzenia fizyka mgła od chmury nie różni się niczym. Ale z punktu widzenia meteorologa jest już inaczej - mówi Tomasz Rożek, dziennikarz naukowy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Haczyk". Dzięki niemu mydło jest skuteczne

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2016 13:32
- Cząsteczka wody i cząsteczka tłuszczu się nie lubią, ślizgają się o siebie - mówi w Trójce dziennikarz naukowy Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń